photoshop workshop

 

Fotografeer je met een digitale camera, dan kun je met nabewerking op je computer of tablet je foto’s vaak nog meer tot hun recht laten komen. Adobe Photoshop bestaat dit jaar 25 jaar en veel fotografen werken dagelijks met dit programma om foto’s te optimaliseren. Dit populaire Adobe programma is echter niet gratis en daarnaast vergt het een behoorlijke investering in tijd om de functies en het gebruik ervan te leren.

Adobe biedt twee betaalde versies aan van Photoshop: Photoshop Elements en Photoshop CC (Creative Cloud). De laatste is de meest uitgebreide versie en kun je alleen via een maandelijks abonnement bij Adobe gebruiken. Hierbij krijg je ook toegang tot het programma Lightroom. De Elements versie koop je eenmalig aan en installeer je op je computer. Beide versies vertonen veel overeenkomsten. De Elements versie is een afgeslankte vorm van de professionele CC versie en biedt voldoende tools voor de serieuze fotograaf.

Voor wie liever niet wil betalen voor een zulke software en liever niet download via Torrents zijn er een aantal gratis interessante alternatieven. Sommige zijn alleen geschikt voor Windows of voor een Mac.

 

PHOTOSHOP EXPRESS

De meeste basis tools en mogelijkheden van Photoshop zijn gratis online te gebruiken via Photoshop Tools. Je kunt ook een app downloaden. Je kunt hiermee je foto’s uitsnijden, draaien, rode ogen verwijderen, helderheid en contrast aanpassen en kleine oneffenheden verwijderen. Je kunt de basis versie ook als gratis app voor je tablet downloaden.

PICASA

Picasa is een gratis programma van Google waarmee je jouw foto’s kunt organiseren, bewerken en delen. Zaken als bijsnijden, rechtzetten, helderheid en contrast bewerken en kleuren bijstellen zijn eenvoudig met Picasa te realiseren.

PIXLR

Dit programma kun je online te gebruiken en is zowel beschikbaar voor Windows als Mac en ook in een mobiele versie. Het lijkt qua gebruik en qua functies op Photoshop. In PIXLR heb je net als in Photoshop gereedschappen en bovenin een menubalk en de mogelijkheid om in lagen te werken. Zeker als je al enige kennis van Photoshop hebt kun je prima met dit programma uit te voeten.

GIMP

GIMP is een zeer uitgebreid open source programma en doet sterk aan Photoshop denken in werking. Het is waarschijnlijk een van de meest uitgebreide gratis nabewerkingsprogramma’s. Maar net als Photoshop is het een programma wat je niet    1-2-3 even leert. Online zijn wel veel tutorials te vinden die de werking van dit programma toelichten. De gratis software is geschikt voor Windows, Linux en Mac OS X

SPLASHUP

Dit is een online fotobewerkingsprogramma. Ook dit programma werkt met gereedschappen en lagen. Je kunt via dit programma eenvoudig je foto’s toevoegen aan Facebook, Flickr of Picasa.

INKSCAPE

Dit is een open-source grafisch programma met veel bewerkingsmogelijkheden en een online forum waar je met vragen terecht kan (Engelstalig).

PAINT.NET

Paint is een gratis grafisch programma beschikbaar voor Windows gebruikers. Het werkblad van dit programma lijkt ook op Photoshop. Eenvoudige beeldbewerking is mogelijk met dit bekende programma, wat makkelijker onder de knie te krijgen is dan GIMP.

SUMOPAINT

Dit programma vereist Adobe Flash. Alle standaard tools (penselen, cloning, verloop, tekst etc.) en bewerkingsmogelijkheden zijn aanwezig in dit programma

ARTWEAVER

Artweaver baseert de werking ook op Photoshop. In dit gratis programma heb je een uitgebreide collectie penselen en filters voor het nauwkeurig retoucheren van foto’s. Er zijn diverse plugins te downloaden waarmee je allerlei effecten kunt creëren.

PICMONKEY

Een online programma wat eenvoudige en snelle bewerkingen aan foto’s mogelijk maakt. Er is een ruime keuze aan effecten. De gratis versie toont reclames op de site.

Wil je aan de slag met Photoshop en kom je er niet helemaal uit, dan is een één-op-één introductie in het gebruik van Photoshop een snelle manier om de mogelijkheden van het programma beter te leren kennen.