Kijk verder met een fotocursus in Katwijk

 

Dit weekend was ik met een groep beginnende fotografen van een fotocursus in Katwijk op stap. Na een paar avonden theorieles was het nu tijd om alle kennis in de praktijk te gaan uitproberen. Onze ontmoetingsplaats fungeert heel toepasselijk al eeuwen als baken: de vuurtoren of ook wel de Vuurbaak van Katwijk. Na een nacht vol regen en hagel stopte de buien exact om tien uur die ochtend! We konden aan de slag.

Veel van de cursisten uit de groep zijn geboren en getogen Katwijkers (of Kattikers, zoals ze zichzelf in dit dorp noemen) en toch was van de groep van zeker 15 deelnemers maar een handjevol ooit bovenop de vuurtoren geweest. Voor de meesten is het bezoek aan deze toren dan ook een letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de hele cursus. Terwijl je naar boven klautert sta je oog in oog met de geschiedenis van dit dorp en de vele prachtige foto’s uit lang vervlogen tijden. Als je dan uiteindelijk boven bent aangekomen en je staat daar op zaterdagochtend met de zeewind in je haren bovenop het bekendste monument van Katwijk met een uitzicht tot aan IJmuiden en prachtige Hollandse wolkenluchten, dan stroomt het hart van iedere fotograaf automatisch vol: wat een plaat!

Het is voor mij iedere keer weer geweldig om te zien hoe enthousiast de cursisten worden als ze meegaan bij deze praktijklessen. Maar zeg nou zelf: een vuurtoren, het strand en een dorp met markante inwoners, voer voor iedereen die van fotograferen houdt, toch?! Ik kijk weer met nieuwsgierigheid uit naar de resultaten van deze oergezellige ochtend.